Veel gestelde vragen

1.Waar kunnen wij in Zuid-Afrika trouwen?

In tegenstelling tot veel andere landen kan je in Zuid-Afrika in principe overal trouwen. De diversiteit aan trouwlocaties is enorm. Van safari-/wildparken tot op de Tafelberg en van de wijnvelden tot bij de Zulu’s, in de tuin van een luxe hotel of op het strand. Dit is slechts een greep uit de verschillende trouwlocaties die mogelijk zijn.

Verder is het een misvatting dat je ‘onder een dak’ moet trouwen in Zuid-Afrika. Want alleen het tekenen van het “Marriage Register” (= officiële trouwboek) moet binnen/onder een dak gebeuren. Dus alles mag buiten plaats vinden (de ceremonie, uitwisselen van de ringen, de kus etc.). Alleen het officiële tekenen van het trouwboek moet voor de Zuid-Afrikaanse wet binnen/onder een dak gebeuren.

Kijk ook regelmatig op mijn Facebook pagina. Daar komen een verscheidenheid aan onderwerpen, veel gestelde vragen en informatie, die met (trouwen in) Zuid-Afrika te maken hebben, aan de orde komen.

2. Kunnen wij als same-sex couple ook in Zuid-Afrika trouwen?

Sinds 2001 is het homohuwelijk in Nederland officieel erkend en sinds 2007 ook in Zuid-Afrika. Dit betekent, dat twee buitenlanders elkaar in Zuid-Afrika officieel het jawoord kunnen geven, ook als dit een ‘same sex marriage’ betreft. Er zijn maar een paar andere landen in de wereld die dit toestaan.

Dus geen snel maandagochtend huwelijk meer in jullie gemeentehuis of op Schiphol en dan in het buitenland nog een “ceremoniële bruiloft”. Nee, écht de hele trouwdag officieel en erkent in Zuid-Afrika vieren. Wie wil dit nou niet?

Het aantal Marriage Officers dat een ‘civil union’ (zoals het officieel heet) kan afsluiten is nog beperkt, maar ik heb er persoonlijk enkele geselecteerd die officieel bevoegd zijn en het graag doen. Zij zijn woonachtig in Pretoria en bij Kaapstad, maar zijn bereid om te reizen naar andere gebieden.

Ik heb reeds enkele same-sex weddings in Zuid-Afrika georganiseerd; lees hier bijvoorbeeld het trouwverslag van Iris en Nadia over hun safarihuwelijk. Geven jullie elkaar straks ook het ‘ja-woord’ in Zuid-Afrika?

3. Moeten wij in Nederland/België nog eerst in ondertrouw?

Nee. Zuid-Afrika kent geen ‘ondertrouw’, En aangezien jullie voor de Zuid-Afrikaanse wet trouwen hoeven jullie niet in ondertrouw in Zuid-Afrika. Noch in Nederland/België.

4. Wij nemen geen familie of vrienden mee naar Zuid-Afrika, hoe zit het dan met eventuele getuigen die we nodig hebben?

In Zuid-Afrika moeten in totaal 2 getuigen (dus 1 per persoon) het ‘Marriage Register’ tekenen, naast jullie en de Marriage Officer. Deze getuigen moeten een Zuid-Afrikaans ID book hebben. Wij kunnen hiervoor de fotograaf of medewerkers van de accommodatie (bijv. de ranger of manager) vragen. Zolang de getuigen maar ouder dan 18 jaar zijn en zich kunnen legitimeren (maar ik regel dit verder voor jullie).

5a. Wat moeten wij doen om ons huwelijk in Nederland/België erkend te krijgen?

Direct na afloop van de trouwceremonie krijgen jullie van de Marriage Officer een verkorte versie van het trouwdocument. Deze zogenaamde ‘Abridged Marriage Certificate’ is het bewijs van jullie huwelijk. Ik regel dan verder in Zuid-Afrika dat jullie huwelijk wordt geregistreerd en gelegaliseerd. De door mij geregelde onverkorte versie van het officiële trouwdocument (‘Unabridged Marriage Certificate’) wordt dan nog voorzien van een ‘Apostille’. Dit is voor de wet verplicht om het huwelijk in Nederland/België erkend te krijgen. Dit document wordt dan aangetekend naar jullie huisadres opgestuurd. Bovenstaand proces duurt normaal gesproken ca. 3-6 maanden (bij een same-sex wedding duurt dit proces soms langer). Met het ontvangen document gaan jullie dan naar het gemeentehuis om het huwelijk officieel te laten registreren.

5b. Wijzigingen binnen Zuid-Afrika?

De Zuid-Afrikaanse overheid geeft al een paar jaar aan dat ze willen dat een bruidspaar zelf het document bij Home Affairs af gaat geven. Sinds 2017 is dit daadwerkelijk doorgevoerd bij enkele Home Affairs in Kaapstad. Mijn trouwambtenaren zijn echter aangesloten bij een Home Affairs waar dit (nog) niet nodig is. Dit zou dus (ook kort voor jullie bruiloft) kunnen wijzigen. Houd hiermee dus rekening in jullie reisschema en zorg dat jullie niet gelijk de dag na de bruiloft ’s ochtends vroeg het gebied verlaten. Op dit moment is het nog steeds voldoende als jullie een machtiging tekenen waarbij jullie de trouwambtenaar machtigen om dit voor jullie te doen.

Sinds 2017 is het (tijdelijk?) voor de trouwambtenaren in de omgeving van Hoedspruit (Greater Kruger gebied) niet meer mogelijk om een bruiloft voor buitenlanders in te dienen. Het is wel mogelijk om onze trouwambtenaar uit Pretoria over te laten komen, maar dat is uiteraard duurder. We hopen dat dit probleem snel wordt opgelost.

6. Ik wil niet trouwen in een traditionele witte trouwjurk, is dat een probleem?

Zoals jullie op de foto’s van mijn website kunnen zien, is alles mogelijk, van formeel tot zeer casual. Officieel zijn hier geen regels voor.
Let bij het uitzoeken van jullie kleding eerder op het klimaat (warmte, wind) en of het past bij de locatie (een lange witte jurk in de ‘bush’ of op het strand kan behoorlijk vies worden en een super strakke jurk is wellicht niet zo handig bij het instappen van een landrover).

7. Wij willen graag onze 2 (kleine) kinderen mee nemen voor onze Afrikaanse bruiloft, kan dat?

Absoluut. Zuid-Afrika is een echte doe-bestemming met veel diversiteit dus geen dag is het zelfde. De bevolking is dol op kinderen en restaurants hebben meestal een kinderspeelhoek en speciale kindermenu’s. Hou de reisafstand beperkt en slaap als het kan overal 2 nachten. Er zijn enkele zeer kindvriendelijke trouwlocaties, ook safari lodges (Jaci’s, Ant’s en Ulusaba). En ik probeer altijd om de kind(eren) zoveel mogelijk te betrekken bij de trouwceremonie.

8. Kunnen jullie behalve het trouwarrangement nog meer voor ons regelen?

In principe niet, al kan ik eventueel een uitzondering maken voor een hele korte trouwreis van bijvoorbeeld 1 week uit en thuis.
Ik ben weddingplanner/trouwspecialist en wil mijn tijd hier aan besteden. Voor aansluitende huwelijksreizen kan ik enkele gespecialiseerde Zuid-Afrika touroperators in Nederland aanbevelen, zoals Lotty van Safari Design.

9a. Wat zijn de eerste stappen voor het organiseren van onze bruiloft?

1. Na ontvangst van jullie informatie-aanvraag, stuur ik een email terug met antwoord op jullie vragen en stuur ik  o.a. een vragenformulier mee. Hierdoor krijg ik beter inzicht in de wensen en ideeën die jullie hebben.
2. Na ontvangst van het ingevulde vragenformulier, bel of mail ik jullie om kennis te maken en één en ander toe te lichten. Of we plannen een afspraak voor een persoonlijk gesprek.
3. Vervolgens kiezen jullie een trouwlocatie, datum etc. waarna ik een offerte maak.

9b. Wat zijn de vervolgstappen voor het organiseren van onze bruiloft?

4. Als jullie akkoord gaan met de offerte volgt de aanbetalingsfactuur van 50% van de totale reissom (uitzonderingen daar gelaten).
5. Nu kan het verdere invullen van de details beginnen: tijdstip van de bruiloft, smaak van de taart, welke bloemen in het bruidsboeket, fotograaf, getuigen, papierwerk etc.
6. Circa negen weken voor vertrek betalen jullie de eindfactuur.
7. En twee weken voor vertrek krijgen jullie nog een laatste email met alle (contact)gegevens, routebeschrijving etc.

10. Wie zijn de trouwambtenaren en hoe ziet de trouwceremonie eruit?

Verspreid over Zuid-Afrika hebben wij een aantal trouwambtenaren (“Marriage Officers”) persoonlijk geselecteerd die ieder op hun eigen, informele manier iets bijzonders van jullie trouwceremonie maken. De ceremonie duurt normaal gesproken tussen de 15-20 minuten, maar korter of langer is ook mogelijk. En indien gewenst kunnen jullie ook een eigen inbreng hebben, bijvoorbeeld door enkele woorden tegen elkaar (in het Nederlands) te zeggen.
Alle trouwambtenaren waarmee wij werken zijn minimaal tweetalig. Ze spreken Engels, Afrikaans en een enkele ook Duits. Jullie kunnen je voorkeurstaal aangeven (al is het wel vaak een mix van de Afrikaans en Engels).

11. Is er een malaria risico in Zuid-Afrika?

Inderdaad zijn er enkele gebieden in Zuid-Afrika die een malaria risico kennen. Deze liggen onder andere in de omgeving van het Kruger National Park (noordoosten) en in de provincie KwaZulu-Natal (oostkust).
Het slikken van anti-malaria tabletten (bijvoorbeeld Malarone) wordt sterk aanbevolen, zeker in de ‘regentijd’. Daarnaast is het raadzaam om tegen schemering kleding te dragen met lange mouwen/broek om de huid te bedekken. Smeer je goed in met een anti-insectenmiddel en gebruik het muskietennet in de accommodatie. En gebruik ook geen parfum of aftershave. Voor meer informatie over malaria neem contact op met je huisarts, GGD of kijk op deze website.

12. Wat is de beste periode om naar Zuid-Afrika te gaan?

Zuid-Afrika ligt aan de andere kant van de evenaar ten opzichte van Europa, dus de klimaten zijn tegenovergesteld aan die van Europa. Omdat Zuid-Afrika een enorm groot land is (ca. 30x Nederland), zijn er onderling grote verschillen qua klimaat. In de Zuid-Afrikaanse winter (grofweg van juni tot september) is het in Kaapstad en de wijnvelden de regenperiode terwijl het dan in het noorden juist weer de droge periode is (waar de meeste game reserves liggen voor de safari’s). Van november tot en met april heb je dan weer meer regen in het noordelijke gebied (vnl. tijdens een tropische bui ‘s avonds) en is het droog in Kaapstad en de wijnvelden. Kijk hier voor klimaatsinformatie van Zuid-Afrika.

13. Waarom is Zuid-Afrika een goed vakantieland?

De infrastructuur is goed (veel goede asfaltwegen), het links rijden went heel snel (mede omdat het niet zo druk op de wegen is) en de bewegwijzering is in het Engels en Afrikaans.
Het kraanwater is veilig om te drinken, de bevolking is aardig en behulpzaam en met enige kennis van de Engelse taal (en het Nederlands) kan je je goed verstaanbaar maken. Bijna overal kan je betalen met een creditcard (ook voor kleinere uitgaven) en uiteten gaan is goed en zeer betaalbaar. Reizen met kinderen kan hier prima. En grote afstanden (bijvoorbeeld Johannesburg-Kaapstad) kunnen vaak goed en betaalbaar gevlogen worden, wat veel tijd scheelt.

14. Ga je zorgvuldig met onze persoonlijke gegevens om?

Ja, ik heb allerlei voorzorgsmaatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat jullie persoonlijke gegevens veilig bij mij zijn. Ik gebruik jullie gegevens alleen voor hetgeen ze bedoelt zijn en ik zal ze uiteraard nooit aan iemand anders geven. Mijn volledige privacybeleid kunnen jullie hier lezen.

Dit waren de meeste veel gestelde vragen. Als jullie nog andere vragen hebben, dan horen we het graag.

Mochten jullie nog meer vragen hebben, stel ze dan op onderstaand vragenformulier. Een volledig vragenformulier kunnen jullie terugvinden op de contactpagina.

Veel gestelde vragen over wildlife

Neushoorns

Neushoorns Veel gestelde vragen

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Veel gestelde vragen neushoorn

Bewaren

Bewaren

Veel gestelde vragen over neushoorns:

Q: Hoe oud kan een neushoorn worden?

A: 30 – 6o jaar oud

Q: Hoe lang is de draagtijd van een witte neushoorn?

A: 16 maanden

Olifanten

Olifanten Veel gestelde vragen

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Veel gestelde vragen

Bewaren

Bewaren

Veel gestelde vragen over olifanten:

Q: Hoe oud kan een olifant worden?

A: 6o – 70 jaar oud

Q: Hoe lang is de draagtijd van een olifant?

A: 23 maanden

Luipaarden

Bewaren

Bewaren

Veel gestelde vragen over luipaarden:

Q: Hoe oud kan een luipaard worden?

A: 20 jaar oud

Q: Hoe lang is de draagtijd van een luipaard?

A: 3 – 4 maanden

Leeuwen

Bewaren

Bewaren

Veel gestelde vragen over leeuwen:

Q: Hoe oud kan een leeuw worden?

A: 24 jaar oud

Q: Hoe lang is de draagtijd van een leeuw?

A: 3 – 4 maanden

Buffels

Bewaren

Bewaren

Veel gestelde vragen over buffels:

Q: Hoe oud kan een buffel worden?

A: 20 jaar oud

Q: Hoe lang is de draagtijd van een buffel?

A: 11 – 12 maanden

Contactformulier